3 JUL. 2018

Vergelijkbare voedingsproducten verschillen veel in de hoeveelheid toegevoegde suiker. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond stelde een dagmenu samen van producten die gezond lijken en vergeleek de hoeveelheid suiker in soortgelijke producten. Het suikergehalte blijkt voor veel dezelfde producten enorm te verschillen. “Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn woksaus en de ander maar 1,5”, laat woordvoerder Babs van der Staak weten.

Groot verschil in suikergehalte

Zo bevat een beker Wienermelange van Aldi bevat 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een vergelijkbaar product van de Jumbo. In een granenreep van Bolletje zit 2 gram suiker, terwijl een vergelijkbare reep van Ravensbergen 7 gram suiker bevat. “Maar de Fairtrade Woksaus Teriyaki spant de kroon met 28 gram suiker per portie, ruim 4 keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus”, aldus de Consumentenbond.

Minder toegevoegde suikers

Net als het Diabetes Fonds vindt de Consumentenbond dat fabrikanten minder suiker moeten toevoegen aan hun producten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het suikergehalte naar beneden te krijgen.”

Suikertaks

Uit recente cijfers van het RIVM blijkt echter dat fabrikanten nog altijd te veel suiker in voeding verwerken. Steeds meer organisaties maken zich daarom sterk voor een suikertaks, een belastingregeling die in Groot-Brittannië met succes is ingevoerd. Het Diabetes Fonds pleit voor een suikertaks op suikerhoudende dranken, omdat er een direct verband is tussen deze dranken en het ontstaan van diabetes type 2.