28 OKT. 2015

Kinderen met overgewicht die wel pizza en hotdogs eten maar geen suiker, worden gezonder. Suiker is niet slecht omdat er veel calorieën in zitten, maar omdat het suiker is. Dit zegt de Amerikaanse onderzoeker Robert Lustig.

Lustig voerde een onderzoek uit met 43 kinderen met overgewicht, van 9 tot 18 jaar. De kinderen aten negen dagen lang zoals ze altijd eten, maar dan zonder suiker. Ze mochten wel pizza en hotdogs, maar geen koek of zoete yoghurt. In hun voeding zat net zoveel energie als altijd, zodat ze niet af konden vallen. Na 9 dagen waren ze gezonder geworden: hun bloeddruk was gedaald, net als de cholesterol en suiker in hun bloed.

‘Gif’

Volgens onderzoeker Robert Lustig laat dit zien dat suiker niet slecht is omdat er veel calorieën in zitten, want dat zit ook in pizza en hotdogs. Suiker is slecht omdat het suiker is zegt hij. Lustig strijdt al jaren tegen het gebruik van suiker, dat hij in zijn boeken en lezingen ‘gif’ noemt. Er is veel kritiek op zijn beweringen en onderzoek van andere wetenschappers. Zij vinden dat suiker alleen slecht is als je er te veel van eet omdat het dan dik maakt. Hierdoor wordt de kans dat je ziekten als diabetes type 2 krijgt, groter.

Kritiek

Kritiek heeft ook de Nederlandse hoogleraar voeding en gezondheid in de levenscyclus Edith Feskens, van de universiteit in Wageningen. Ze zet in de Volkskrant vraagtekens bij het onderzoek: “Het is niet duidelijk hoe de voeding precies is veranderd. Bovendien is er geen controlegroep bij het onderzoek, waardoor er geen vergelijking is met kinderen met overgewicht die wel suiker aten. Daardoor is het onzeker of de verbeterde gezondheid te danken is aan de verandering van het eten. Het kan ook liggen aan meer beweging.”

Zo min mogelijk

Het Diabetes Fonds noemt suiker geen 'gif', maar raadt aan om zo min mogeijk suiker te gebruiken, om overgewicht en daarmee diabetes type 2 te voorkomen. Lees meer op onze pagina over suiker en diabetes.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!