6 APR. 2017

Verschillende gezondheidsorganisaties, waaronder het Diabetes Fonds, trekken vandaag aan de bel bij de regering. Zij vinden dat er een betere aanpak moet komen voor minder suiker, zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Vandaag publiceerden het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit diverse rapporten over de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen. Er zit nu minder zout in dan eerst, maar nauwelijks minder suiker en verzadigd vet. Dat moet veel beter, vinden Hartstichting, Nierstichting, Diabetes Fonds, Nederlandse Hypertensievereniging en Consumentenbond.

Flinke stappen nodig

De nieuwe minister van VWS en de Tweede Kamer moeten zorgen voor een intensievere aanpak om bewerkte voedingsmiddelen gezonder te maken. Omdat voedingsmiddelen met veel toegevoegd zout, verzadigd vet en suiker het risico op allerlei chronische ziekten vergroten.

Eerder is het zogeheten Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten tussen de voedingsmiddelenindustrie en het Ministerie van Volksgezondheid. Er zijn nog flinke stappen nodig om de doelen van dat Akkoord te halen voor eind 2020, zeggen de gezondheidsorganisaties.

> Zie ook het persbericht