2 MEI 2018

De geslaagde Suiker Terugroepactie krijgt op maandag 11 juni een vervolg. Dan gaat het Diabetes Fonds met partijen uit de voedingsindustrie in gesprek om samen te komen tot een gezond productaanbod met minder suiker.

Duizenden terugroepacties

Met een online terugroepactie konden mensen vorige maand een signaal afgeven richting de industrie: stop met het toevoegen van onnodig veel suikers in producten. De focus lag hierbij op producten waar je niet van verwacht dat ze veel toegevoegde suikers bevatten, zoals thee, sladressing en ontbijtgranen. Duizenden mensen deelden tijdens de campagne een product met onnodig veel suikers op hun Facebook-pagina.

Serieus signaal

De terugroepactie is een serieus signaal richting fabrikanten en supermarkten, dat wordt ondersteunt door recente berekeningen van het RIVM. Hieruit blijkt dat het verlagen van het suikergehalte in verschillende producten te langzaam gaat en dat er meer nodig is om de suikerinname van mensen écht te verlagen.

'Vraag het de industrie'

Het RIVM weet niet waarom er weinig schot in de zaak zit. “Dat moet je aan de industrie vragen”, verklaart Matthijs van den Berg van het RIVM tegenover het NRC. Voor het Diabetes Fonds een reden om op 11 juni samen met de industrie sprongen te maken op het gebied van productinnovatie en portiegrootte, om zo versneld te komen tot een gezond productaanbod met minder suiker.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste minder-suiker-nieuws en onze gesprekken met fabrikanten en supermarkten? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse minder-suiker-nieuwsbrief.