31 JUL. 2017

Mannen met een hoge suikerinname hebben een grotere kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen.

Dit blijkt uit onderzoek van de University College London. Wetenschappers van deze universiteit hebben gedurende 22 jaar gegevens verzameld over de suikerinname en het ontstaan van psychische stoornissen van 23.245 mannen en vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.

Verschil mannen en vrouwen

Alleen bij mannen is een verband gevonden tussen een hoge suikerconsumptie en het ontwikkelen van psychische stoornissen. Meer dan 67 gram suiker per dag verhoogt de kans op een psychische stoornis met 23%. Bij vrouwen was er geen duidelijk verband te zien.

De onderzoekers keken ook naar het omgekeerde proces. Andersom bleek een psychische stoornis niet te leiden tot een hogere suikerinname.

Hoe veel suiker eet een Nederlander gemiddeld?

Een Nederlander eet dagelijks gemiddeld 122 gram aan suikers (30 suikerklontjes). Dit zijn zowel van nature aanwezig suikers als vrije suikers. Per jaar komt dit neer op 44 kilo, dit zijn 11.000 suikerklontjes per jaar.

Leestip: Hoeveel suiker eet een Nederlander gemiddeld

Richtlijn voor suiker

Er bestaat een richtlijn voor suikers, niet voor de totale suikers, maar voor de vrije suikers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om niet meer dan 10% van je benodigde energie per dag uit vrije suikers te halen. Voor suikers die van nature aanwezig zijn in fruit, groenten en ongezoete zuivelproducten is geen richtlijn.