31 OKT. 2019

Loes Heijmans-Beek is een actief lid van de community diabetestype1.nl. Samen met Orietta Koster nam zij het initiatief voor een standpunt over de vergoeding van sensoren voor iedereen die hem nodig heeft. Het Diabetes Fonds juicht dit initiatief van harte toe.

In Nederland zijn meer dan 100.000 mensen afhankelijk van behandeling met insuline. Om de juiste hoeveelheid insuline te kunnen bepalen, hebben ze  betrouwbare en up-to-date informatie nodig over hun eigen bloedsuikerniveau. De meeste mensen zijn nog steeds aangewezen op momentopnamen via de vingerprik, waardoor ze overvallen kunnen worden door hypo’s en hypers.

'Glucosesensor geen gadget maar bittere noodzaak'

Met een continue glucosesensor is er wel constante informatie over de bloedsuikerwaarde. Er zijn flash glucosemeters, die je zelf makkelijk scant, en continue meters die ook zelf alarm geven als de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden. Voor heel veel mensen is zo’n sensor onmisbaar, maar hij wordt lang niet voor iedereen vergoed. 

Daarom namen Loes Heijmans-Beek en Orietta Koster het initiatief sensorvergoeding.nl. Hun motto: de glucosesensor is geen gadget maar bittere noodzaak.

Gesteund door diabetesorganisaties

Veel diabetesorganisaties en ook het Diabetes Fonds steunen het standpunt van sensorvergoeding.nl:
'Alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met diabetes die behandeld worden met intensieve insulinetherapie. Voor welke glucosesensor wordt gekozen is het resultaat van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de behandelaar.'

Gisteravond is de noodzaak van sensorvergoeding voor iedereen besproken in Diabeter live op Facebook, kijk hier de video terug op Facebook.

Wil je meer informatie, de laatste stand van zaken over dit onderwerp? Ga dan naar diabetestype1.nl.