30 JUL. 2015

Lange tijd dachten wetenschappers dat zogeheten antioxidanten nierschade door diabetes konden verhelpen. Dat blijkt niet te kloppen, volgens hoogleraar Kumar Sharma, die gespecialiseerd is in nierschade door diabetes. Hij vergeleek de beschikbare onderzoeken.

Antioxidanten zijn vaak in het nieuws. Het zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schade van boosdoeners, zogeheten vrije radicalen. Antioxidanten kunnen die vrije radicalen onschadelijk maken. Dat zou misschien op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Voeding

Iedereen krijgt antioxidanten binnen in de vorm van bijvoorbeeld vitamine C en E. Ze zitten in groente en fruit. In onze dagelijkse voeding zitten genoeg antioxidanten. Daarom zijn supplementen met antioxidanten niet nodig, volgens het Voedingscentrum.

Geen effect op complicaties

Mensen met diabetes zouden door vrije radicalen eerder complicaties krijgen, zoals nierschade. Daarom hoopten wetenschappers dat extra antioxidanten zouden helpen om schade te voorkomen. Maar helaas helpen ze niet, zo blijkt. Erger nog, in sommige studies bleek de kans op overlijden groter.

Beweging en dieet

Antioxidanten helpen dus niet tegen nierproblemen door diabetes. Wat wel werkt volgens Sharma, is veel beweging en minder calorieën eten. Dat stimuleert de spieren om bloedsuiker op te nemen. Daardoor wordt de bloedsuiker lager en dat voorkomt complicaties. En die boosdoeners, de vrije radicalen? Die blijken in deze situatie zo slecht nog niet. Ze helpen de spieren juist om glucose op te nemen.