4 JUN. 2018

Vanaf 2019 komt de behandeling van overgewicht en obesitas door de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in het basispakket. Dit maakte minister Bruins van Medische Zorg en Sport op 1 juni bekend.

Nederlanders met overgewicht of obesitas kunnen vanaf 1 januari 2019 een programma volgen om gewicht te verliezen en gezonder te leven. Deze ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie’ bestaat uit 3 delen:

  • advies en begeleiding om gezonder en minder te eten,
  • begeleiding om meer te bewegen en
  • psychologische ondersteuning bij deze gedragsverandering.

Het programma wordt vergoed vanuit het basispakket.

Goed nieuws

Deze maatregel zal helpen om de toename van diabetes type 2 tegen te gaan omdat gewichtsverlies en meer bewegen helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Het is ook goed nieuws voor mensen met overgewicht en obesitas die al diabetes type 2 hebben. Zij kunnen met de GLI ondersteuning krijgen bij afvallen en meer bewegen. Dit zorgt voor een betere gezondheid en lagere bloedsuikers. Het kan ertoe leiden dat zij minder of geen medicijnen nodig hebben en verkleint de kans op complicaties op de langere termijn.

Langer gezond leven

Minister Bruins noemt het vergoeden van de gecombineerde leefstijlinterventie een belangrijke stap. “De gezondheid van de gebruikers zal erop vooruit gaan. Daardoor verwachten we tevens dat de kosten voor duurdere vormen van zorg lager zullen uitvallen. Dat is winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler.” Volgens Staatsecretaris Blokhuis zet het kabinet hiermee in op “een langer leven in goede gezondheid voor alle Nederlanders. Deze maatregel draagt daar heel concreet aan bij. We gaan er vanuit dat deze mensen vervolgens ook weer beter kunnen meedoen in de samenleving. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”