26 NOV. 2013

Over een paar jaar hoef je met diabetes hopelijk niet meer in je vingers te prikken om de bloedsuiker te meten. Onderzoekers werken hard aan alternatieven, waaronder meten via een ademtest of via speciaal licht dwars door de huid heen.

Veel mensen met diabetes moeten tot zes keer per dag in hun vingers prikken om hun bloedsuiker te meten. Heel vervelend, daarom zijn er verschillende nieuwe, pijnloze meetmethoden in ontwikkeling.

Ademmeter

Een Amerikaanse onderzoeker presenteerde onlangs een apparaat dat via adem de bloedsuiker meet. Het apparaat meet aceton in je adem. Die stof komt vrij wanneer je lichaam eigen vetten verbrandt, wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog of veel te laag is.

Eerst nog testen

Het is nog lang niet zover. Eerst moet in verder onderzoek nog duidelijk worden of het apparaat wel nauwkeurig genoeg is. Want misschien meet het alleen extreem hoge of lage bloedsuikers, en niets ertussenin.

Via de huid

Intussen steunt ook het Diabetes Fonds onderzoek naar bloedsuiker meten zonder prikken. We werken samen met TNO aan een lichttechniek die de bloedsuiker door de huid kan meten.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.