Borstvoeding geven verlaagt risico diabetes type 2
Het geven van borstvoeding verlaagt het risico op diabetes type 2 bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Dit maakten Amerikaanse onderzoekers bekend.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben na de zwangerschap 50 procent kans om binnen 10 jaar diabetes type 2 te krijgen. 1 op de 3 moeders krijgt last van schommelende bloedsuikerwaarden, overgewicht, een hoge bloeddruk en problemen met de vetstofwisseling. Hierdoor werkt insuline minder goed; dit is een voorbode voor diabetes type 2. Borstvoeding lijkt deze risico’s te verlagen.
Bijna de helft minder
Aan het onderzoek deden ruim 1.000 moeders met zwangerschapsdiabetes mee, in de leeftijd van 20-45. De vrouwen gaven een verschillende hoeveelheid borstvoeding per dag en hoe lang ze doorgingen varieerde ook. Op drie momenten – 6 tot 9 weken, 1 jaar en 2 jaar na de bevalling – werd bepaald of de vrouwen diabetes type 2 hadden gekregen. Wat bleek? Moeders die vaak en langdurig borstvoeding gaven, verlaagden hiermee het risico met 40-46%.
Borstvoeding heeft zin
Of het risico op diabetes type 2 verlaagt bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes hangt dus af van hoe vaak iemand borstvoeding geeft en ook hoe lang zij hiermee doorgaat. Borstvoeding heeft dus zin. Dit bleek ook al uit eerder onderzoek, dat aantoonde dat borstvoeding het risico op diabetes type 1 verlaagt bij de pasgeborene.