24 AUG. 2017

Mensen met diabetes type 2 die meerdere keren per dag insuline spuiten, hebben ook baat bij een continue glucosemeter. Dat komt uit een Amerikaans onderzoek.

Een continue glucosemeter is een sensor die onder de huid zit en daar continu de bloedsuiker meet. Hij geeft automatisch een seintje als de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden.

Een dergelijke meter is tot nu toe vooral in beeld voor mensen diabetes type 1. Zij spuiten insuline, dat geeft meer risico op schommelingen in de bloedsuiker. Maar er zijn ook mensen met diabetes type 2 die zelf insuline berekenen en spuiten.

Meerdere keren per dag insuline

In een Amerikaans onderzoek gebruikten 158 mensen met diabetes type 2 die meerdere keren per dag insuline spoten, een halfjaar lang een continue glucosemeter. Een vergelijkbare groep gebruikte alleen de handmatige glucosemeter met de vingerprik.

Betere gemiddelde bloedsuiker

De mensen die de continue meter gebruiken, hadden na het onderzoek een beter HbA1c (gemiddelde bloedsuiker) dan degenen met de vingerprik-methode. De onderzoekers hebben wel zorgen over de vergoeding, die nu zelfs voor mensen met diabetes type 1 nog zeer beperkt is.

De resultaten staan in het vakblad Annals of Internal Medicine. De onderzoekers geven ook aan dat er de nodige instructie nodig is om de meter goed te gebruiken, en dat niet iedereen een sensor prettig vindt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.