27 MRT. 2017

Artsen krijgen in de toekomst mogelijk veel minder werk bij de standaardcontroles van mensen met diabetes, door een nieuw mobiel apparaat dat de taken voor een groot deel kan overnemen.  

In het apparaat, dat werd bedacht door hoogleraar interne geneeskunde Eric Sijbrands van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, worden gegevens over de patiënt ingevoerd. Zodat het Diabetesstation de persoon aan een vingerafdruk plus een code kan herkennen. Het stelt vervolgens vragen aan de patiënt, die kan antwoorden door onder meer bepaalde vlakken aan te raken.

Dit zogenoemde Diabetesstation kan zijn diensten ook aanbieden in acht tot tien verschillende talen. Ook is het geschikt voor mensen die niet kunnen lezen. Daarnaast kan het apparaat kleine onderzoekjes doen, zoals een bloeddrukmeting, een foto van het netvlies of een voetscan. Alle informatie wordt opgeslagen voor de behandelaar. Mocht er acute reden zijn tot zorg, dan kan het Diabetesstation ook alarm slaan bij de arts.

Mensen beter maken

Gebruik van het apparaat zou in de toekomst misschien wel 70 procent van het werk schelen, aldus Sijbrands. "Je wordt geen dokter om te boekhouden, maar om mensen beter te maken. Veel van dit soort preventief onderzoek is echter een soort boekhouden, zo van: Het is goed, we zien u volgend jaar. Maar je hebt er eigenlijk geen dokter voor nodig. En de arts kan zijn tijd beter gebruiken om mensen te behandelen die dat echt nodig hebben", aldus de hoogleraar.

Vanaf volgende maand wordt het apparaat getest in huisartsencentrum Gezond op Zuid in Rotterdam.

Bron: Nu.nl

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.