3 SEP. 2014

Kinderen die elke dag ontbijten, hebben een lager risico op type 2 diabetes dan kinderen die af en toe of helemaal niet ontbijten. Vooral kinderen die veel vezels tijdens hun ontbijt eten hebben een lager risico dan kinderen die weinig vezels eten, zeggen de Britse onderzoekers.

De onderzoekers vroegen 4000 Engelse kinderen van 9 en 10 jaar naar hun ontbijtgewoontes, deden verschillende metingen en namen bloed af. Hiermee konden ze zien wat ontbijtgewoonten doen met het risico op diabetes type 2.

Vezels bij het ontbijt

De kinderen die elke dag ontbeten hadden een lager risico(profiel) voor het krijgen van diabetes type 2. Hoe vaker kinderen ontbeten, hoe beter hun risicoprofiel eruit zag. Van de kinderen die elke dag ontbeten, waren de kinderen die ontbijten met veel vezels het gevoeligst voor insuline. Dat wil zeggen dat hun suikerspiegel het gezondst is. Dat zegt veel over het risico op diabetes type 2 in de toekomst.

Deze resultaten laten zien dat het eten van een vezelrijk ontbijt voor kinderen kan helpen om de kans op diabetes type 2 in de toekomst te verkleinen. Het is al langer bekend dat dagelijks ontbijten voordelen heeft voor de gezondheid. Meer onderzoek is nog nodig om te begrijpen wat precies de link is tussen een gezond ontbijt en diabetes bij kinderen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.