24 JUL. 2013

Mensen met een verhoogde bloedsuiker maar nog geen diabetes, hebben ‘prediabetes’. Wanneer ze binnen zes maanden ongeveer 10% afvallen, hebben ze 85% minder kans op diabetes type 2 in de drie jaar erna. Dat komt uit Amerikaans onderzoek.

Meer dan 3.000 mensen met overgewicht en een hoge bloedsuiker werden ruim drie jaar gevolgd, in het onderzoek Diabetes Prevention Program. Een deel van hen kreeg intensieve begeleiding om gezonder te eten en meer te bewegen. Anderen kregen een medicijn (metformine) of een nepmiddel (placebo).

Afvallen

Mensen die meer dan 10% van hun gewicht verloren onder begeleiding, hadden 85% minder kans op diabetes type 2. Dat betekent bijvoorbeeld voor iemand van 100 kilo dat hij/zij minstens 10 kilo af moet vallen. Ook mensen die minder afvielen, hadden een lagere kans. 

Leefstijladvies 

Leefstijladviezen werkte het best om af te vallen. Na 6 maanden was 92% van de leefstijlgroep maar liefst 7,2% van hun gewicht verloren. Bij de metformine groep was meer dan een kwart van de deelnemers gemiddeld 2,4% van hun gewicht verloren. Bij de placebogroep was juist de helft van de deelnemers aangekomen.

Medicijnen

De groep die diabetesmedicijnen kreeg viel weinig af, maar hun bloedsuiker daalde wel. Daardoor hadden ook zij een lagere kans. Maar het is niet altijd eenvoudig om af te vallen. Sommige mensen lukt het niet om af te vallen in de eerste maanden na de diagnose prediabetes. De onderzoekers raden dan aan dat de huisarts medicijnen voorschrijft om diabetes type 2 uit te stellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.