30 MEI 2013

Mensen die op jonge leeftijd aan hoge hoeveelheden kwik zijn blootgesteld, hebben mogelijk meer kans op diabetes type 2. De grootste bron van kwik in voeding is vis, vooral roofvissen zoals tonijn. Maar gelukkig zijn er genoeg andere soorten, want vis is wel gezond.

Kwik is een metaalsoort die via milieuvervuiling terecht kan komen in voeding. Vooral vis kan iets hogere hoeveelheden kwik bevatten. Dit geldt met name voor roofvissen zoals koningsmakreel en tonijn. In Nederland bevat snoekbaars de meeste kwik.

Onderzoek

Ruim 3.800 jongeren tussen de 20 en 32 jaar deden mee aan een Amerikaans onderzoek. Geen van de jongeren had diabetes. Aan het begin van het onderzoek werd de hoeveelheid kwik in de teennagels gemeten. Je kunt in afgeknipte teennagels namelijk nauwkeurig meten aan hoeveel kwik iemand is blootgesteld. De deelnemers zijn 18 jaar gevolgd. In de tussentijd zijn zes metingen uitgevoerd om te kijken wie diabetes had gekregen.

Resultaten

In totaal hadden 288 deelnemers diabetes gekregen. Daaruit blijkt dat blootstelling aan hoge hoeveelheden kwik op jonge leeftijd het risico op diabetes type 2 verhoogt. In het laboratorium zagen de onderzoekers dat kwik de cellen die insuline maken minder goed laat werken.

Meeste vis gezond

Volgens het voedingscentrum blijkt uit steekproeven dat bijna nooit te veel kwik in voeding wordt aangetroffen. Bovendien zitten in vis ook allerlei gezonde en belangrijke voedingsstoffen. Alleen voor vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven en voor kinderen is het verstandiger om niet te vaak roofvissen te eten, zoals tonijn en makreel.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.