10 OKT. 2014

Harvard onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om uit menselijke stamcellen miljoenen cellen te ontwikkelen die de taak overnemen van de vernietigde insulineproducerende cellen in diabetes type 1. 

Mensen met diabetes type 1 spuiten dagelijks insuline, omdat hun eigen insulineproducerende cellen zijn aangevallen en deels zijn vernietigd door het afweersysteem. Nieuwe, gezonde cellen transplanteren is een oplossing, maar hiervoor zijn miljoenen cellen nodig. En die zijn er niet.

Grote aantallen

Professor Doug Melton, professor aan de Harvard Universiteit en vader van twee kinderen met diabetes type 1, is het gelukt om vanuit humane embryonale stamcellen honderden miljoenen cellen te ontwikkelen. Deze nieuwe cellen zorgden voor een stabiele bloedsuiker in muizen met diabetes. 

Genezing dichterbij 

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “Wat een mooie doorbraak. Het brengt genezing van diabetes dichterbij. En het sluit goed aan bij het onderzoek van het Diabetes Fonds waar professor Eelco de Koning van het LUMC mee bezig is. Hieruit blijkt maar weer eens hoe belangrijk bijvoorbeeld het werk van collectanten is, die over twee weken weer de straat op gaan. Collectanten, die vaak al vele jaren door weer en wind een substantieel bedrag voor wetenschappelijk onderzoek weten ophalen. Deze doorbraak laat opnieuw zien dat onderzoek zin heeft.” 

Inpakken

De onderzoekers verwachten dat ze de nieuwe cellen over twee à drie jaar gaan testen in mensen. Wel is het nodig dat er een verpakking om de cellen komt, zodat de nieuwe cellen niet worden aangevallen door het afweersysteem. In Nederland werkt prof. Dr. Eelco de Koning in zijn onderzoek van het Diabetes Fonds naar o.a. de ontwikkeling van zo’n verpakking. 

 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.