29 JUN. 2015

Diabetesvereniging Nederland (DVN) meldde een voorval bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het gaat om een instelling die patiënten wilde omzetten naar een ander merk insuline, alleen omdat het goedkoper is, vermoedt DVN.

Vorige week wilde een grote instelling voor ouderenzorg mensen met diabetes die insuline gebruiken van fabrikant Novo Nordisk overzetten op een insuline van een ander merk. Aanleiding zouden onder andere 'kwaliteits- en leveringsproblemen' zijn. Na overleg van DVN met fabrikant, instelling en apotheek heeft de instelling besloten om de insuline niet te veranderen.

Financiële redenen

Overgaan op andere insuline geeft een risico op ontregeling van de bloedsuikerspiegel. Daarom wordt het afgeraden bij mensen wij wie de bloedsuiker goed is gereguleerd. Diabetesvereniging Nederland denkt dat financiële motieven een belangrijke rol spelen in de keuze voor een andere insuline, en vreest dat dit vaker gebeurt. DVN heeft het incident gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Geen zorgen over kwaliteit

Er is overigens geen enkele reden om te twijfelen aan de kwaliteit van de verschillende soorten en merken insuline die in Nederland worden voorgeschreven, zegt DVN. De zorgen zijn er vooral over het zomaar overzetten van goed gereguleerde patiënten van de ene op de andere insuline, zonder medeweten van henzelf of hun familie.