19 SEP. 2017

Een nieuwe behandeling voor mensen met diabetes type 2 en ernstig overgewicht is de zogeheten endobarrier, een soort tijdelijke 'mouw' in de dunne darm. Onderzoekers presenteerden vorige week tijdens het EASD-congres in Lissabon goede resultaten.

Een endobarrier is een soort lange smalle mouw met open uiteinden die aan de binnenkant van de dunne darm wordt ingebracht. Dat gebeurt met een endoscopie, via de mond, slokdarm en maag. Voedsel kan door de endobarrier heen, maar bijvoorbeeld suikers en vetten worden niet opgenomen door de dunne darm. Hij wordt na een jaar weer uit de dunne darm gehaald. Daarmee is de endobarrier veel minder ingrijpend dan een maag-bypass, waarvoor een operatie en ziekenhuisopname nodig zijn.

Gewichtsverlies

De endobarrier is in Birmingham ingebracht bij 50 mensen met overgewicht en diabetes type 2. Van 31 mensen die de endobarrier een jaar droegen, presenteerden de onderzoekers al resultaten. Deze deelnemers vielen gemiddeld 15 kilo af, hadden betere bloedsuikers, een lagere bloeddruk en minder leververvetting. De 17 mensen die insuline gebruikten, hadden de helft minder insuline nodig.

Langere termijn

Tijdens het jaar dat ze een endobarrier droegen, kregen de deelnemers regelmatig informatie over hoe ze gezonder konden eten en meer bewegen.

Bij de helft van de mensen is de endobarrier al een half jaar geleden verwijderd. Meer dan de helft van hen lukt het om verder af te vallen en hun bloedsuikers goed te houden. De onderzoekers concluderen dat de endobarrier-therapie goed werkt bij mensen met obesitas en moeilijk te behandelen diabetes type 2. Het geeft mensen een duwtje in de rug bij het veranderen van hun levensstijl.