28 NOV 2013

Ze zitten al jarenlang in de schijf van vijf. Dus dat fruit en groenten goed voor ons zijn, weten we al lang. Maar dat ze specifiek de kans op diabetes type 2 verkleinen, en hoe, hebben Engelse onderzoekers nu aangetoond.

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge vroegen aan bijna dertigduizend mensen in acht Europese landen wat ze gemiddeld aten. Daarna volgden ze die mensen een aantal jaar, en lieten ze er ingewikkelde berekeningen op los.

Twee ons per dag

Het bleek dat mensen die dagelijks minstens twee ons groenten en twee porties fruit aten, veel minder kans hadden op diabetes type 2. Dat komt door bepaalde stoffen die in plantaardig voedsel zitten, flavenoïden. Hoe meer we daarvan binnenkrijgen, hoe meer dat helpt beschermen tegen diabetes type 2. Inspiratie nodig voor een lekker groenterecept? Zoek hiernaast met de receptenzoeker!

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.