30 OKT. 2014

Bewegen kan in het beginstadium van diabetes type 1 misschien helpen om de resterende insulineproducerende cellen te behouden. Britse onderzoekers denken dat op basis van verschillende bewegingsonderzoeken, vooral bij dieren.

Bewegen speelt een rol bij het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Maar hoe zit dat met diabetes type 1? Dat vroegen Britse onderzoekers zich af. Bij de diagnose van diabetes type 1 is er vaak nog een restje insulineproducerende cellen over. Hoe langer je deze cellen beschermt, hoe meer je het risico op complicaties en hypo’s verkleint. 

Positieve effecten beweging 

De onderzoekers hebben resultaten van andere bewegingsstudies op een rijtje gezet. Bij ratten nam de hoeveelheid insulineproducerende cellen toe door beweging. Ook gingen de cellen meer insuline produceren. Bewegen helpt bovendien bij de aanmaak van stoffen die de insulineproducerende cellen beschermen, en bij het verminderen van schadelijke stoffen. Verder zorgt bewegen voor minder vetten in het bloed en lagere bloedsuiker bij mensen met diabetes.

Bescherming van cellen

De onderzoekers willen nu zelf onderzoek doen naar de effecten van beweging op het behoud van insulineproducerende cellen bij diabetes type 1. Op deze manier hopen ze te ontdekken of beweging bij mensen met diabetes net zo veel effect heeft.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.