17 JAN. 2013

Steeds meer mensen hebben ernstig overgewicht en diabetes type 2. Afvallen lukt helaas niet iedereen. Een nieuw idee biedt hoop en werkt bij muizen: ‘gezond’ bruin lichaamsvet transplanteren. Bruin vet is op een goede manier actief en het stuurt het lichaam aardig bij.

Afvallen verkleint de kans op diabetes type 2, en het verbetert bestaande diabetes. Maar afvallen is erg moeilijk. Daarom wordt hard gezocht naar alternatieven, zoals een maagverkleining of liposuctie – vet wegzuigen. Nu hebben Amerikaanse onderzoekers iets heel anders geprobeerd: vettransplantatie. Daarbij halen ze geen vet weg, maar voegen het juist toe!

Bruin vet

Het lichaam heeft verschillende soorten vet: het ‘slechte’ witte en het ‘goede’ bruine vet. Wit vet zorgt voor een buikje en het slaat extra vet op. Het bruine vet zorgt ervoor dat het lichaam warm wordt,  door wit vet en grote hoeveelheden energie te verbranden. Het houdt ook de bloedsuiker onder controle.
Wanner het bruine vet actief is, produceert het ongeveer 300 keer meer warmte dan ieder ander orgaan in het lichaam. Het klinkt misschien raar, maar de gedachte is dat het toevoegen van het juiste type vet de vetverbranding versnelt en onder andere diabetes type 2 kan verbeteren.

Bloedsuiker verbeterd

In het huidige onderzoek hebben wetenschappers bruin vet van muizen met een normaal gewicht getransplanteerd naar muizen op een vetrijk dieet. Acht tot twaalf weken na transplantatie waren de muizen gevoeliger geworden voor insuline, hadden ze betere bloedsuikerwaarden, waren ze afgevallen en hadden minder lichaamsvet. Het bruine vet werkt dus!

Veelbelovend

De onderzoekers bedenken nu hoe ze vettransplantatie kunnen gebruiken om diabetes type 2 te voorkomen of beter te behandelen. Dit idee heeft toekomst, maar voor het echt toegepast kan worden, moet er nog veel gebeuren. De techniek moet namelijk wel veilig zijn. Ook het Diabetes Fonds steunt overigens de zoektocht naar de werking van bruin en wit vet. > Lees meer over dit onderzoek naar bruin vet.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.