8 FEB. 2013

Mensen met diabetes type 2 en ernstige hart- en vaatziekten moeten voorzichtig zijn met hoge dosering van insuline. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Door de insuline lijkt aderverkalking meer kans te krijgen bij deze groep mensen.

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen last van hart- en vaatziekten. Bij mensen met diabetes zijn de bloedvaten wat stugger en dikker. Hierdoor blijven vetten in het bloed gemakkelijker aan de wanden kleven. Die heten ook wel plaques; dit is het begin van aderverkalking.

Trombose

Het lijkt erop dat grote hoeveelheden insuline ervoor zorgen dat plaques sneller als kleine stukjes in het bloed terecht komen. Stukjes plaque kunnen bloedvaten afsluiten en dat is gevaarlijk (trombose). Maar dat gebeurt dus alleen bij mensen die al ernstige aderverkalking hebben, door flinke hart- en vaatziekten.

Overgewicht

Onderzoekers adviseren dat mensen met diabetes type 2 die erg veel insuline gebruiken, wat afvallen. De grote hoeveelheden insuline komen namelijk vooral voor bij mensen met veel overgewicht. Door afvallen is weer minder insuline nodig. Let op: verander niet zelf uw insuline! Vraag dat altijd aan uw arts. 

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.