13 OKT. 2017

Duitse onderzoekers hebben aangetoond dat het gebruik van de insulinepomp bij kinderen en jongvolwassenen met diabetes type 1 betere glucosewaarden geeft dan de insulinepen.

Als je diabetes type 1 hebt, is insuline van levensbelang. Maar hoe kies je of je insuline toedient met een pomp of met een insulinepen? Je suikerwaarden spelen hierbij een belangrijke rol.

Pomp of pen

Onderzoekers verzamelden de gegevens van bijna twintigduizend kinderen onder de 20 jaar. Deze kinderen waren onder behandeling bij één van de 446 diabetescentra in Duitsland, Oostenrijk of Luxemburg en hadden minimaal een jaar diabetes type 1. De ene helft gebruikte een pomp, de andere helft een pen. Na een jaar vergeleken de onderzoekers de uitkomsten.

De groep die een inulinepomp gebruikte had allereerst minder vaak last van ernstige hypo’s en ernstige hypers (diabetische ketoacidose). Ook was het HbA1c gehalte iets beter (64 versus 66 mmol/mol) en hadden ze ten slotte minder insuline nodig.

Rol van educatie?

Educatie verklaart mogelijk de duidelijke verschillen tussen de pomp en de pen. Patiënten die de insulinepomp aanbrengen krijgen bij de eerste keer namelijk extra educatie over de behandeling van diabetes. In een eerdere studie kregen de pomp- en de pengebruikers allebei voorlichting aan het begin van de studie. In deze studie bleken de glucosewaarden gelijk te zijn bij de verschillende groepen.

Overweeg je om over te stappen van een pomp naar een pen of andersom? Lees dan eens de verhalen van anderen.