8 NOV. 2017

In een artikel van het AD staat dat het Diabetes Fonds zegt dat diabetes type 2 ongeneeslijk is. Dat je door gewichtsverlies hier niet van kan genezen. Hieronder stellen we dit genuanceerder.

Wie overgewicht heeft en verhoogde bloedsuikers (een voorstadium van diabetes type 2) kan diabetes type 2 voorkomen of uitstellen door gewicht te verliezen en gezonder te gaan eten. Je lichaam reageert dan weer beter op de insuline waardoor je bloedsuiker weer lager en stabieler wordt. Als je al diabetes type 2 hebt kan gewichtsverlies ervoor zorgen dat je bloedsuikers beter worden waardoor je minder of geen medicijnen nodig hebt.

Ben je dan genezen?

Ja, zeggen de mensen bij wie dat lukt en ook sommige medici. Nee, zeggen veel artsen. Want zodra iemand zijn goede gewoonten loslaat, komt de hoge bloedsuiker weer terug. Het medische woord voor de afwezigheid van ziekteverschijnselen is ‘remissie’. Maar los van de definitie van genezen: het is natuurlijk fantastisch als het lukt om medicijn-vrij en zonder klachten te kunnen leven.

Lukt dit bij iedereen?

Het verschilt per persoon hoe groot het effect van gewichtsverlies is. Het hangt af van hoe lang je al diabetes hebt bijvoorbeeld, en ook van je leeftijd. Maar ook als medicijnen nodig blijven, is het de moeite waard om gezond te eten en gewicht te verliezen, want het verbetert de bloedsuiker en verkleint de kans op complicaties van diabetes.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!