13 SEP. 2017

Metformine wordt gebruikt door veel mensen met type 2 diabetes. Maar het middel kan ook helpen bij het uitstellen van de ziekte. Dit blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie, die gepresenteerd zijn op het internationale EASD-congres in Lissabon.

Onderzoekers volgden 3.234 volwassenen met een hoog risico op diabetes type 2, doordat ze overgewicht hadden en al iets verhoogde bloedsuikerwaarden.

Een deel van de deelnemers aan het onderzoek kreeg metformine. Een tweede deel van de groep volgde een dieet met minder calorieën, minder vet en bewoog intensief (minstens 150 minuten per week). Voor hen was het doel om ongeveer 7 procent van hun lichaamsvet te verliezen. De derde groep kreeg nep-pillen voorgeschreven, deze mensen vormden de vergelijkingsgroep.

Gezonder leven nog steeds beste

De groep die metformine gebruikte, had 31 procent minder kans om diabetes type 2 te krijgen dan de vergelijkingsgroep. Dat is toch heel wat minder kans. Maar het allerbeste werkte gezonder gaan leven: deze mensen hadden 58 procent minder kans dat diabetes type 2 doorzette. 

Metformine handig bij obesitas

Uit het onderzoek bleek dat metformine vooral diabetes type 2 tegenhield bij mensen met ernstig overgewicht (obesitas). Zij hebben ruim de helft minder kans op diabetes type 2 als ze metformine gebruiken in vergelijking met maar 3 procent bij mensen met een normaal gewicht.

Ook vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad blijken baat te hebben bij metformine; na tien jaar hadden zij 40 procent minder kans op diabetes type 2.

Metformine om diabetes uit te stellen?

Al zo’n 60 jaar wordt metformine ingezet bij de behandeling van diabetes type 2. Uit dit onderzoek blijkt dus dat het medicijn ook kan helpen om diabetes te voorkomen of te vertragen bij groepen met een hoog risico die moeite hebben om hun levensstijl blijvend aan te passen.

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.