25 MEI 2013

Onderzoekers hebben een kunstmatige alvleesklier getest die je bloedsuiker regelt. Dat hebben ze gedaan bij jongeren op diabeteskampen in Israël, Duitsland en Slovenië. Conclusie: het werkt in ieder geval voor een nacht. Nu moet eerst meer onderzoek gebeuren om te kijken of het ook langer goed gaat.

De kunstmatige alvleesklier heeft een bloedsuikermeter en een insulinepomp. Het apparaat berekent precies wanneer en hoeveel insuline je nodig hebt. Ook kan het hypo’s voorspellen en op tijd waarschuwen door een alarm af te laten gaan.

Getest in vakantiekamp

De wetenschappers testten de kunstklier tijdens 3-daagse vakantiekampen speciaal voor jongeren met diabetes type 1 tussen de 10 en 18 jaar. De helft van de deelnemers kreeg de eerste nacht de kunstmatige alvleesklier en de tweede nacht een ‘gewone’ insulinepomp met bloedsuikermeter. Bij de andere helft was het precies andersom.

Minder hypo’s

Deelnemers hadden in de nachten met de kunstmatige alvleesklier veel minder last van hypo’s. Ze hadden maar 7 hypo’s gehad, terwijl jongeren zonder alvleesklier er maar liefst 22 hadden. Bovendien duurden de hypo’s veel korter. Daarnaast bleef de bloedsuiker stabieler met de kunstmatige alvleesklier. Bij de kunstmatige alvleesklier werd wel vaker insuline gespoten. Ook waren de insulinedoseringen hoger.

Nog even geduld...

Het apparaat is veelbelovend, maar pas tijdens één nacht getest. Uit vervolgonderzoeken moet blijken of het ook beter werkt bij meerdere nachten.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.