10 JUL. 2013

Kinderen die opgroeien in gebieden met veel luchtvervuiling, hebben mogelijk daardoor meer kans op diabetes type 2 op volwassen leeftijd. Dat zeggen Duitse wetenschappers.

Al eerder kwamen vermoedens uit onderzoek dat luchtvervuiling leidt tot diabetes. Maar er waren nog veel vraagtekens, zoals hoe dat werkt en om welke soort diabetes het gaat. Een Duits onderzoek heeft het voor het eerst grondig uitgezocht.

Kinderen

De onderzoekers bekeken het bloed van 397 kinderen van 10 jaar. Ze bepaalden ook aan hoeveel luchtvervuiling de kinderen op jonge leeftijd zijn blootgesteld. Wat bleek? Hoe meer luchtvervuiling, hoe slechter het lichaam van de kinderen reageerde op insuline. Deze ‘insulineongevoeligheid’ is een mogelijke voorbode van diabetes type 2.

Latere effecten?

Na dit onderzoek is het duidelijk dat luchtvervuiling op jonge leeftijd waarschijnlijk al het latere risico op diabetes type 2 verhoogt. Nu gaan de onderzoekers verder bekijken wat er gebeurt bij kinderen die op latere leeftijd naar een schoner gebied verhuizen of andersom. Zij publiceerden hun resultaten in het vakblad Diabetologia.


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.