9 OKT. 2013

Mannen met diabetes type 1 hebben gemiddeld betere bloedsuikerwaarden dan vrouwen. Dit zagen Schotse onderzoekers op basis van internationale gegevens. Tussen jongens en meisjes was er weinig verschil.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh bestudeerden de bloedsuikerwaarden van 142.260 kinderen en volwassenen met diabetes type 1. Daarbij kwamen de gegevens uit 12 verschillende landen en gingen over de afgelopen 1 tot 2 jaar.

 Vrouwen hogere waarden

De jongvolwassen vrouwen hadden 8% vaker een te hoge gemiddelde bloedsuiker dan mannen van dezelfde leeftijd. Bij de wat oudere vrouwen was dit 6%. Bij de kinderen was er nauwelijks verschil tussen jongens en meisjes.

Complicaties?

Uit deze resultaten blijkt dat mannen een betere gemiddelde bloedsuikerwaarde hebben dan vrouwen. De onderzoekers weten nog niet hoe dat komt. Ze weten ook nog niet of vrouwen door hun slechtere bloedsuikerwaarden ook meer kans hebben op complicaties door diabetes, zoals problemen met ogen, nieren en hart. Want hoe hoger de bloedsuiker, hoe meer kans op complicaties.

Het advies voor een goede gemiddelde bloedsuikerwaarde is overigens een ‘HbA1c’-waarde van 58 mmol/mol.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.