17 OKT. 2013

Mensen met diabetes type 2 en slaapapneu, een stokkende ademhaling, hebben vaker schade aan hun nieren. Dit blijkt uit een Britse studie bij mensen met diabetes type 2.

Heel veel mensen maken het ’s nachts mee zonder dat ze het merken: telkens even stoppen met ademhalen. Tot je lichaam plotseling opschrikt en weer gaat ademhalen. Dat heet slaapapneu. Het gebeurt vooral bij mensen met flink overgewicht.

Zuurstoftekort

Logisch dat je door al die adempauzes altijd moe bent overdag. Maar wie diabetes heeft, loopt bovendien door slaapapneu ook meer dan het dubbele risico op problemen met de nieren dan normaal bij diabetes. Dat komt waarschijnlijk doordat er bij ademtekort te weinig zuurstof in de kleine bloedvaatjes komt.

Jaarlijkse controle

Britse onderzoekers trekken deze conclusies nadat ze 224 mensen met diabetes type 2 bekeken, waarvan een deel slaapapneu had en een deel niet. Zij benadrukken hoe belangrijk het is dat de jaarlijkse urinetest voor niercontrole ook echt gebeurt. Uit eerder onderzoek bleek dat ook ogen en zenuwen eerder achteruit gaan bij slaapapneu.

Bent u vaak onverklaarbaar moe en hebt u overgewicht? Overleg met de huisarts hoe u achterhaalt of u misschien slaapapneu hebt, en zo ja wat u ertegen kunt doen.


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.