2 DEC. 2016

Iedere dag meer staan en bewegen werkt beter voor de bloedsuiker van mensen met diabetes type 2 dan een uur per dag heel intensief sporten. Volgens de onderzoekers van de Universiteit Maastricht is de huidige norm niet voldoende.

 

Onderzoekers in Maastricht lieten 19 mensen met diabetes type 2 in drie periodes van een aantal dagen op verschillende manieren bewegen. Daartussen hadden ze steeds een rustperiode van tien dagen. Dit was het schema:

  • 1e periode:14 uur per dag zitten, 2 uur staan en lopen;
  • 2e periode: 13 uur per dag zitten, 1 uur hard fietsen;
  • 3e periode: 9 uur per dag zitten, 2 uur wandelen en 3 uur staan. 

Insuline

De laatste dag van iedere periode moesten de deelnemers een voorverpakte maaltijd eten. Die dag hield een continue glucosemeter 24 uur hun bloedsuiker bij. De dag daarna werden hun glucose en vetwaarden in het bloed gemeten. Ook is bijgehouden hoe goed de insuline in hun lichaam werkte.

Betere glucose- en vetwaarden

Bij de tweede periode (1 uur fietsen) en de derde periode (2 uur wandelen en 3 uur staan) waren de glucose- en vetwaarden in het bloed van de deelnemers beter. Maar hoewel de deelnemers hetzelfde aantal calorieën binnenkregen, werkte de insuline door het wandelen en staan beter dan bij het fietsen.

Huidige norm onvoldoende

Hoofdonderzoeker Bernard Duvivier: “De beweegnorm voor deze groep patiënten, iedere dag minimaal een half uur intensief sporten, blijkt op zich onvoldoende. Niet iedereen kan of wil sporten, waardoor veel mensen het advies ook niet opvolgen. Momenteel zijn er daarom richtlijnen in de maak die ook belang hechten aan minder zitten."