30 MRT. 2015
Mysterie van veranderende cellen bij diabetes

Waarom maakt het lichaam bij diabetes minder of geen insuline meer aan? Sterven de cellen die insuline maken af, vallen ze in slaap of gebeurt er toch wat anders? Dat zoekt dr. Carlotti van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit, gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Bij diabetes is de suikerspiegel ontregeld. De cellen die insuline maken, werken slecht of helemaal niet meer, omdat ze inactief worden of deels afsterven. Tenminste, dat wordt altijd gedacht. Maar misschien gebeurt er iets anders met de cellen?

Nieuwe identiteit

Al eerder zag het team van dr. Françoise Carlotti van het LUMC in het laboratorium dat cellen die insuline maken kunnen veranderen in andere cellen, die het hormoon glucagon afgeven. Ze weten nog niet of dat in ons lichaam ook zomaar kan gebeuren. Zo ja, dan verklaart dat misschien waarom mensen met diabetes minder insulineproducerende cellen hebben.

Diabetes afremmen

Nu willen de onderzoekers weten of insulineproducerende cellen bij diabetes type 1 en 2 inderdaad veranderen. Ze willen ook weten hoe dat precies werkt, en hoe ze die verandering kunnen tegenhouden. Want dan kunnen we wellicht het ontstaan van diabetes afremmen.

Onderzoek heeft zin

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt!

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.