31 MEI 2013

Afwijkingen in het nierweefsel blijken al vroeg te kunnen voorspellen of diabetes type 1 leidt tot diabetische nefropathie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Minnesota.

Ongeveer 30% van mensen met diabetes ontwikkelt nierproblemen, ook wel nefropathie genoemd. Bij diabetes type 1 leiden deze nierproblemen veel vaker dan bij type 2 tot nierfalen. Daarmee is diabetes de meest voorkomende oorzaak van nierfalen. Tot nu toe konden onderzoekers nog niet goed voorspellen welke mensen met diabetes type 1 nierproblemen kunnen ontwikkelen en welke niet. Het huidige onderzoek heeft hier verandering in gebracht.

De onderzoekers analyseerden kleine stukjes nierweefsel van 94 mensen met diabetes type 1. Deze mensen hadden nog geen zichtbare nierproblemen in de vorm van eiwit in de urine. Het bleek dat patiënten met een verdikking in het nierfilter en een verhoogde HbA1c een hogere kans liepen op nefropathie. Daarnaast ontwikkelden de patiënten zonder deze verdikking geen nierproblemen.

Mensen met diabetes type 1 met een verhoogd risico op nefropathie kunnen door een tijdig afgenomen stukje nierweefsel worden opgespoord. Vervolgens kan hun behandeling daarop worden aangepast om het risico op nierproblemen te verkleinen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.