Nieuw hormoon laat bloedsuiker stijgen
Amerikaanse onderzoekers ontdekten iets nieuws over de suikerstofwisseling: een bepaald type vetweefsel produceert het hormoon asprosin, en dat verhoogt de bloedsuiker.
Na een maaltijd worden de koolhydraten afgebroken tot glucose, en de bloedsuiker stijgt. De alvleesklier geeft vervolgens insuline af, waardoor het lichaam de glucose uit het bloed kan halen en gebruiken als brandstof. De bloedsuiker daalt dan weer. Het hormoon glucagon voorkomt dat de bloedsuiker te veel zakt. Tot zover wisten we het al. Maar nu blijkt er nog wat anders te gebeuren.
Vet speelt een rol
Al langer is duidelijk dat de suikerregulatie ingewikkelder is. Zo speelt lichaamsvet ook een belangrijke rol. Mensen met overgewicht lopen daarom een groter risico om ongevoelig te raken voor insuline en diabetes type 2 te krijgen. Amerikaanse onderzoekers laten nu zien dat een bepaald type vetweefsel, namelijk het witte, het hormoon asprosin produceert dat de suikerspiegel verhoogt. Dit hormoon remmen zou een manier zijn om de hoge bloedsuiker te verlagen.
Nieuw aanknopingspunt
'Heel interessant', noemt Hans Jonker, moleculair bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, de ontdekking. Maar hoe belangrijk is nog niet te overzien, oordeelt hij. 'Insulineongevoelige muizen herstellen wanneer ze antilichamen tegen asprosin krijgen ingespoten. Het is een heel nieuw aanknopingspunt en diabetes is een grote ziekte, maar zo'n experiment is slechts het begin van medicijnontwikkeling.’
Dr. Hans Jonker doet met geld van het Diabetes Fonds ook onderzoek naar hormonen en diabetes type 2.