5 NOV. 2013

Het is nog ver van ons bed, maar Amerikaanse wetenschappers bedachten een implanteerbare gel met speciale cellen. Die scheiden onder invloed van licht een stof uit die de bloedsuiker regelt bij diabetes type 2.

Momenteel zijn technieken op basis van licht helemaal hot. Ze bieden ongekende nieuwe mogelijkheden. Zo hebben onderzoekers van de Harvard-universiteit een gel ontwikkeld die op licht reageert. Ze stoppen de gel in een omhulsel onder de huid. Met een speciale techniek verlichten ze de gel van buitenaf.

Automatisch

In de gel zitten cellen die onder invloed van licht een bepaalde stof uitscheiden, met de naam GLP-1. Die stof komt normaal in het lichaam voor, maar minder bij mensen met diabetes type 2. GLP-1 zit nu al in medicijnen voor mensen met diabetes type 2. GLP-1 zorgt er onder meer voor dat het lichaam insuline gaat afgeven. De bloedsuikerwaarden worden dus automatisch stabiel gehouden.

Toekomst

De gel is nu nog in de eerste onderzoeksfase in het laboratorium; er moet nog veel aan worden verbeterd. Maar uiteindelijk zien de onderzoekers voor zich dat patiënten niet meer dagelijks hoeven te spuiten of hun bloedsuikers hoeven te meten, zo zeggen zij in het vakblad Nature Photonics.

Meer licht

Andere onderzoekers werken ook aan nieuwe technieken met licht, ook in Nederland. Bijvoorbeeld om pijnloos de bloedsuiker te meten zonder te prikken. > Dat onderzoek financiert het Diabetes Fonds

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.