9 SEP. 2013

Het Amerikaanse bedrijf MannKind Corporation heeft positieve resultaten naar buiten gebracht van een studie met AFREZZA, een snelwerkende insuline die in de vorm van poeder kan worden geïnhaleerd. De insuline is nog niet op de markt en wordt nog verder onderzocht.

AFREZZA is een nieuwe, ultra snelwerkende insulinetherapie, voor volwassenen met diabetes type 1 en 2. Het bestaat uit een insulinepoeder dat vlak voor de maaltijd via een inhalator wordt geïnhaleerd. Daarnaast blijven wel langwerkende insuline-injecties nodig.

Inhaleren

Ruim 500 mensen met diabetes type 1 uit de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en Brazilië deden mee aan het onderzoek. Het onderzoek duurde 24 weken. De gebruikers van de inhaleerbare insuline hadden in het begin last van hoesten vlak na het inhaleren, maar dat ging over.

De mensen die insuline inhaleerden voor de maaltijd hadden een lagere gemiddelde bloedsuiker, minder bloedsuikerpieken na de maaltijd en ze hadden minder problemen met hun gewicht dan de mensen die alle insuline via injecties binnenkregen.

Verder onderzoek

Het is nog niet bekend wanneer AFFREZA op de markt komt, verder onderzoek is nodig. Een paar jaar terug was al eerder een variant van inhaleerbare insuline ontwikkeld, Exubera, van fabrikant Pfizer. Daarmee is gestopt omdat er te weinig belangstelling voor was, aldus de fabrikant.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.