23 NOV. 2016

Een Amerikaans bedrijf heeft een onderhuidse pomp ontwikkeld die automatisch medicijnen afgeeft. Het apparaat is getest bij mensen met diabetes type 2.

Bij diabetes ben je dagelijks bezig met het onder controle houden van je bloedsuiker en het afstemmen van de juiste hoeveelheid medicijnen. Maar wat als dit makkelijker kan? Bijvoorbeeld door de medicijnen automatisch af te laten geven.

Continue afgifte

Het bedrijf - Intarcia Therapeutics Inc. - heeft een pomp ontwikkeld ter grootte van een lucifer dat eenvoudig onderhuids in de buik wordt ingebracht: de Medici. Dit apparaatje is getest bij 535 patiënten met diabetes type 2. Zij kregen gedurende een halfjaar tot een jaar via de Medici het medicijn Exenatide toegediend. Het apparaat zorgt voor een continue en consistente afgifte. De resultaten waren positief en het bedrijf heeft deze week goedkeuring gevraagd om toegelaten te worden tot de Amerikaanse markt.

Bloedsuiker onder controle

Dit apparaat biedt uitkomst voor mensen die hun medicijnen nog wel eens vergeten. Ook is de bloedsuiker hiermee naar verwachting beter op peil, wat de kans op complicaties verkleint.

Het apparaat is nu getest met een GLP-1 medicijn, dat gebruikt wordt door mensen met diabetes type 2, maar het zou wellicht ook een ander medicijn kunnen bevatten. Zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken.