17 SEP. 2013

Helpt kaneel wel of niet bij diabetes type 2? Amerikaanse onderzoekers wilden een eind maken aan die jarenlange welles-nietes-discussie. Ze zetten alle eerdere studies op een rij. Maar ook zij concluderen: er is nog geen duidelijk bewijs voor de lange termijn.

Kaneel zou goed zijn voor de bloedsuiker en het cholesterol bij mensen met diabetes type 2. Onderzoekers van vier Amerikaanse universiteiten zetten resultaten op een rij van tien studies. Hieraan deden in totaal 543 mensen met diabetes type 2 mee.

Twee theelepels

Dagelijks gebruikten deelnemers maximaal 2 theelepels kaneel bij de maaltijd. Hun suikers, vetten en cholesterol werden wel gezonder. Alleen duurden de studies te kort en waren ze te klein om te zeggen of dit effect aanhoudt als je jarenlang kaneel neemt. De onderzoekers durven dus nog steeds niet kaneel te adviseren aan mensen met diabetes type 2.

Ondersteunen

Kaneel kan diabetesmedicijnen ook zeker niet vervangen maar wel ondersteunen, zeggen de onderzoekers. De deelnemers aan de onderzoeken bleven ook hun normale medicijnen gebruiken. Kaneel kan in ieder geval geen kwaad, volgens deze studie.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.