14 NOV. 2016
Ogen centraal op Wereld Diabetes Dag

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. De dag van internationale aandacht voor diabetes, met dit jaar als thema eyes on diabetes. Over hoe belangrijk het is om diabetes en complicaties tijdig op te sporen, vooral oogproblemen.

Zeker 1 op de 3 mensen met diabetes krijgt te maken met oogschade. Dat komt doordat bloedvaatjes in de ogen op den duur aangetast raken door hoge bloedsuikers. Voor veel mensen met diabetes is blind worden een grote angst. Die angst is terecht, want diabetes is nog steeds de grootste veroorzaker van blindheid in Europa.

Onderzoek naar betere behandeling

Blindheid kan gelukkig steeds vaker worden voorkomen met tijdige behandeling, dankzij onderzoek. Zo ontdekte ook professor dr. Schlingemann al belangrijke nieuwe feiten. Momenteel onderzoekt hij de volgende stap naar een nieuwe behandeling tegen lekkende oogbloedvaatjes bij diabetes.

Oog voor diabetes

Slechts 1 op de 3 mensen weet dat diabetes merkbaar kan zijn aan de ogen. Reden voor Specsavers om samen te werken met het Diabetes Fonds, met als doel: meer kennis over diabetes bij de Specsavers-opticiens. Zo kunnen zij nog beter mogelijke signalen herkennen en bijvoorbeeld doorverwijzen naar een arts. Ook doneert Specsavers geld voor belangrijk onderzoek naar oogcomplicaties bij diabetes.

Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes en wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.