10 SEP. 2014

Een positieve instelling en steun van naasten helpt mensen met diabetes bij het omgaan met de uitdagingen van de ziekte. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder mensen met diabetes uit 17 landen.

Ruim 8.000 volwassenen met diabetes type 1 en 2 uit 17 landen deden mee aan interviews. Die gingen over verschillende positieve en negatieve ervaringen met diabetes.

Positieve instelling

Mensen beschreven vooral positieve ervaringen waarbij persoonlijke veerkracht en een positieve instelling over diabetes belangrijk waren. Ook blijkt de steun van familie, vrienden en zorgverleners essentieel. Deze aspecten zijn motiverend tijdens de momenten dat diabetes uitdagend is.

Bijna de helft van de geïnterviewden heeft ook negatieve ervaringen gehad. Zo lieten ze weten vooral  gevoelens van angst te hebben, te piekeren en gevoelens te hebben van hopeloosheid over hun situatie. Eén op de vijf mensen heeft discriminatie ervaren op het werk of te maken gekregen met misverstanden over diabetes.

Omgaan met diabetes

Hoewel diabetes negatieve ervaringen met zich meebrengt,  houden mensen ook vast aan de positieve ervaringen. Gelukkig maar, want hoe beter mensen in hun vel komen te zitten, hoe beter ze om kunnen gaan met de uitdagingen die diabetes met zich meebrengt.

De resultaten van de studie zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.