15 FEB. 2018

Openbare ruimten moeten gezonder worden, vinden verschillende wethouders en voedingswetenschappers. Ze roepen gemeenten op om hierover afspraken te maken in het coalitieakkoord bij de gemeenteraadsverkiezingen.

'Voedselaanbod is veelal ongezond'

De wethouders en wetenschappers vinden het voedselaanbod in gemeenten vaak ongezond. Desondanks komen er steeds meer pizzaketens, ijssalons en donutzaken bij. Uit onderzoek blijkt dat een omgeving met veel ongezond eten leidt tot meer mensen met overgewicht. Overgewicht kan weer leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Belangrijke rol gemeenten

Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het gezonder maken van de omgeving. Bijvoorbeeld door een speciaal voedselbeleid te maken en een beroep te doen op de naderende Omgevingswet. Er zijn volgens de betogers al veel goede voorbeelden. Zo is de gemeente Amsterdam gestopt met snoep- en frisdrankautomaten in gemeentelijke panden. Bij sportaccomodaties is kinderreclame voor ongezonde voeding niet toegestaan.   

Concrete afspraken

De gemeenteraadverkiezingen worden gezien als dé kans om concrete afspraken te maken over een gezonde publieke omgeving. Dit kan volgens de betogers door in aanbestedingen, inkoopcontracten en subsidievoorwaarden eisen te stellen aan het voedselaanbod. Op deze manier kunnen gemeenten haar inwoners een gezonde publieke omgeving bieden.

Het Diabetes Fonds steunt de oproep van de wethouders en wetenschappers. Door de omgeving gezonder te maken kan het risico op overgewicht en diabetes type 2 worden verkleind.