6 JAN. 2016

Charlie is een educatieve robot voor kinderen met diabetes. Spelenderwijs leren ze omgaan met hun ziekte. 20 robots doen dit jaar mee aan een testfase.

Onderzoekers van de TU Delft en TNO zijn bezig met de ontwikkeling van een speciale robot ter ondersteuning voor kinderen met diabetes. Deze robot heet Charlie en is niet zomaar een robot, maar een maatje dat kinderen helpt bij het leren omgaan met hun diabetes.

Maatje

Charlie kan de hele dag bezig zijn met de zorg van één kind. Daarnaast slaat Charlie informatie op die vervolgens door ouders en zorgverleners gebruikt kan worden bij de behandeling. Het is dus niet de bedoeling dat Charlie zorgtaken overneemt, maar de robot kan een aanvullende hulp zijn.

Zelfstandigheid

Charlie leert kinderen op een zelfstandige manier omgaan met hun diabetes. Met Charlie kun je spelletjes spelen, wandelen en praten over diabetes. Spelenderwijs worden kinderen vertrouwd met allerlei diabetesgerelateerde zaken zoals goede bloedwaardes en gezonde voeding.

Testfase

Komend jaar doen 20 robots mee aan een testfase. Charlie gaat in deze testfase nog niet mee naar huis, maar de kinderen kunnen kennismaken met de robots in het ziekenhuis. Vanuit huis kunnen ze vervolgens via hun computer contact onderhouden met Charlie. Lotte (10) heeft al kennis mogen maken met Charlie. Lotte schuift met haar vinger over een tafeltje. Onder haar vingertop schuift een virtuele afbeelding van patat mee. ,,Die hoort bij de ongezonde stapel. Nu ben jij.’’ Ze trekt haar handen van de ‘touchtafel’ af en laat de beurt aan haar tegenspeler. ,,Bloemkool,’’ zegt deze, terwijl hij hard nadenkt. ,,Die hoort bij gezond.’’

Bron: AD Haagsche Courant