18 FEB. 2014

Een Indiase wetenschapper werkt aan een speciale pil, met financiering van Google. Deze robotpil moet het spuiten van insuline overbodig maken.

Het bedrijf Rani Therapeutics in India ontving een paar jaar geleden een investering van zeker 10 miljoen dollar van Google voor de ontwikkeling van een speciale pil. Die moet een alternatief bieden voor het spuiten van insuline.

Mini-robot

De pil bestaat uit een oplosbaar omhulsel en kleine holle naalden van suiker. Via de maag komt de pil in de dunne darm. Daar lost de buitenste laag op en een klein klepje tussen twee compartimenten in de pil gaat open. Twee stoffen komen dan bij elkaar en er ontstaat kooldioxide, die een kleine ballon opblaast. Die drukt dan de suikernaalden in de darm en laat de insuline vrij.

Nu nog testen

Volgens de onderzoeker is de robotpil net zo krachtig als een insuline-injectie. Maar de pil is nog niet getest op mensen, dus het zal zeker nog een tijd duren voordat de pil wordt goedgekeurd. Inmiddels zijn overigens ook anderen bezig met een insulinepil, maar dan op een andere manier.

Origineel

De robotpil is een interessante en originele uitvinding. Maar het lastige aan een pil is dat de werking van de insuline pas op een veel later moment optreedt. Je moet dus goed nadenken wanneer je de pil slikt. Ook is de dosis afhankelijk van hoeveel je eet en beweegt, dus er moeten pillen komen met verschillende doseringen. We zullen zien hoe het loopt!

Google is goed bezig voor mensen met diabetes. Onlangs maakte het bedrijf ook al bekend bezig te zijn met een contactlens die de bloedsuiker meet.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.