12 DEC. 2019

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) start een onderzoek naar een verbod op kortingsacties suikerrijke dranken naar aanleiding van de petitie van het Diabetes Fonds. Hij trekt daar een jaar voor uit.

Het Diabetes Fonds pleit al langer voor het stimuleren van de gezonde keuze. Daarom bood het Diabetes Fonds twee dagen voorafgaand aan het Kamerdebat over Leefstijlpreventie een petitie aan de Tweede Kamerleden VWS aan met de boodschap: stimuleer de promotie van gezonde producten én verbied de kortingsacties op suikerrijke dranken.

‘Dat is hard nodig, want slechts één op de vijf producten waar korting op gegeven wordt zijn gezonde producten die in de schijf van vijf passen’, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. ‘Samen met 20.000 consumenten vragen wij het kabinet afspraken te maken met de frisdrankenindustrie en supermarkten over de gezonde keuze.’

Toezegging Blokhuis

Meerdere Kamerleden vroegen Blokhuis in het debat naar de extra maatregelen die hij neemt om aan de ambities van het Preventieakkoord op overgewicht te voldoen. Blokhuis zegt toe dat hij de door het Diabetes Fonds voorgestelde maatregel over de kortingsacties door het RIVM wil laten onderzoeken. Zo brengt hij de effecten van de maatregel in kaart.

Suikertaks

Daarnaast start de minister van Financiën een onderzoek naar de suikertaks, waarbij suikerrijke dranken duurder worden en fabrikanten geprikkeld worden om suiker uit hun producten te halen. Meer dan veertig landen wereldwijd hebben deze taks al ingevoerd.

Dessing: ‘We zijn blij met deze acties van de staatssecretaris. Met de onderzoeken in de hand verwachten wij dat de staatssecretaris meer stappen gaat zetten om de suikerinname te verminderen én de gezonde keuze te stimuleren.’