7 AUG. 2017

Uit grootschalig onderzoek blijkt dat baby’s die te vroeg geboren worden, meer kans hebben om later diabetes type 1 of obesitas, flink overgewicht, te krijgen. 

Wat er gebeurt in de baarmoeder tijdens de zwangerschap, heeft invloed op de gezondheid van het kind. Dat weten we uit eerder onderzoek. Nu blijkt dat kinderen die te vroeg worden geboren, later meer risico lopen op overgewicht en ook op diabetes type 1.

Grootschalig onderzoek

Deze resultaten komen uit een Israëlische studie met 54.073 kinderen die te vroeg zijn geboren, tussen de 37e en 39ste week. Deze groep is vergeleken met 171.000 kinderen die ná de 39e week zijn geboren. De onderzoekers onderzochten de kinderen tot hun 18e jaar.

Meer diabetes type 1

De kinderen die te vroeg geboren waren, hadden vaker overgewicht, obesitas en stofwisselingsziektes. Ook bleken ze significant vaker diabetes type 1 te hebben. De verschillen met de vergelijkingsgroep werden al na het vijfde levensjaar duidelijk.

Problemen bij moeders

De moeders die te vroeg bevielen, hadden vaker last gehad van zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk na de 20e week. Ook hadden zij vaker een keizersnede en was hun baby bij de geboorte lichter dan normaal (onder de 5,5 pond).

Nog geen verklaring

De precieze oorzaak voor de latere gezondheidsproblemen zijn de onderzoekers ook niet te weten gekomen. Het zou te maken kunnen hebben met de hormoonhuishouding van de kinderen die door vroeggeboorte verstoord is geraakt. Of misschien is het omgekeerd, dat afwijkende hormonen van de baby juist eerder de bevalling op gang brachten. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Obstetricts and Gynecology.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.