24 JUL. 2015


In Canada heeft een derde van de meisjes en vrouwen met diabetes een eetstoornis. Dat komt door de focus op voeding en gewicht die diabetes met zich mee brengt. Zorgverleners moeten extra opletten.

Geobsedeerd door de weegschaal? Continu denken aan eten? Niets meer willen eten of juist grote eetbuien? Dan is er sprake van een eetstoornis. Vrouwen met diabetes type 1 blijken hier extra gevoelig voor te zijn.

Interviews

Onderzoekers in Canada volgden 12 jaar lang meer dan honderd vrouwen met diabetes type 1. In totaal zijn deze vrouwen vanaf hun 12e levensjaar zeven keer geïnterviewd over hun eetgedrag.

Eetstoornis

Een derde van de vrouwen in het onderzoek kreeg een eetstoornis. Nog eens 8,5 procent van de vrouwen hadden symptomen van ‘gestoord’ eetgedrag. Bijna 8 van de 10 vrouwen wist hun eetstoornis binnen 6 jaar te overwinnen. Maar bij de helft kwam de eetstoornis in de jaren daarna toch weer terug.

Zorgverleners

Eetstoornissen bemoeilijken de behandeling van diabetes. Ook vergroten ze de kans op complicaties. Zorgverleners moeten daarom alert zijn op symptomen van abnormaal eetgedrag bij meisjes met diabetes, zeggen de onderzoekers. Hopelijk voorkomt dit bij meisjes een eetstoornis.