20 JUN. 2014
betafocus bart roep

Het Diabetes Fonds en stichting DON investeren gezamenlijk 1,5 miljoen euro in het onderzoek onder leiding van prof. dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarmee kan hij zijn onderzoek vervolgen, dat al verschillende baanbrekende resultaten opleverde.

Eerder ontdekte Roep met zijn onderzoeksgroep dat de bètacel, de insuline producerende cel die het doelwit is van een ontspoorde afweerreactie, geen onschuldig slachtoffer is, maar zelf een rol speelt in zijn vernietiging. Roep: “Dat is een van de mooie resultaten die we afgelopen vier jaar hebben behaald. Dankzij de steun van het Diabetes Fonds en stichting DON kunnen we hier verder onderzoek naar doen en nieuwe behandelingen testen. Daarbij kijken we ook naar verschillen tussen patiënten, voor behandelingen op maat.”

Want naast dat de onderzoekers willen achterhalen waarom het afweersysteem zich vergist en daardoor de insuline producerende cellen aanvalt, testen zij ook een nieuwe therapie om diabetes in een vroeg stadium te stoppen. Na het behandelen van de afweercellen van de patiënt buiten het lichaam met onder andere vitamine D en het terug plaatsen van deze ‘heropgevoede’ cellen, zorgen zij ervoor dat het afweersysteem de aanval stopt.

Kracht van samenwerking

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: “Voortzetting van dit onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 heeft voor ons hoge prioriteit. We kijken vol vertrouwen naar de samenwerking met stichting DON en het veelbelovende werk van Roep dat we nu samen mogelijk maken. Zo komen we weer een stap dichterbij de wens van vele donateurs om diabetes te kunnen genezen.”

“We zijn erg verheugd dat we naast de huidige ondersteuning van vier (inter)nationale onderzoeken, nu ook het toponderzoek van prof. dr. Bart Roep gaan ondersteunen. Daarmee is het  startschot is gegeven van de samenwerking met het Diabetes Fonds om zo ons gezamenlijke doel dichterbij te brengen: het genezen van diabetes”, aldus voorzitter van stichting DON, Maarten de Gruyter.

Hoop

Diabetes type 1 ontstaat wanneer bètacellen in de alvleesklier geen of te weinig insuline aanmaken om de suikerspiegel in het bloed in balans te houden. Het spuiten van insuline heeft de situatie van diabetespatiënten verbeterd, maar is verre van ideaal. Daarnaast kan diabetes leiden tot hartaandoeningen, blindheid en schade aan hersenen, nieren en zenuwstelsel. Daarom zoeken wetenschappers als Roep naar innovatieve oplossingen om diabetes te genezen. In Nederland is diabetes type 1 vastgesteld bij 100.000 mensen. Aan investeringen in onderzoeken naar de oplossing voor diabetes ontlenen diabetespatiënten de hoop dat genezing ooit mogelijk is.