Voor transplantatie cellen beschermend inpakken
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om diabetes type 1 te reguleren. Ze brachten bij dieren met diabetes een pakketje in met cellen die insuline produceren. De eerste resultaten zijn positief.
Jaarlijks ondergaan enkele mensen met diabetes type 1 een transplantatie van cellen die insuline produceren. Dat gebeurt alleen bij patiënten die ernstig ziek zijn door diabetes. Het grootste nadeel is dat iemand voortaan zware medicijnen moet slikken tegen afstoting van de nieuwe cellen.
Ingepakt pakketje
Om het probleem van afstoting te omzeilen, hebben Amerikaanse onderzoekers cellen in een soort pakketje gestopt. Dit brachten ze aan onder de huid bij dieren met diabetes. Met deze techniek bleven de getransplanteerde cellen beschermd tegen het afweersysteem.
Ruim 3 maanden
De cellen in het pakketje gingen onderhuids keurig insuline produceren. Daardoor hadden de dieren tot ruim drie maanden daarna geen hoge bloedsuikers meer.
De onderzoekers zagen geen bijwerkingen. De onderzoekers gaan nu grotere pakketjes testen en voor een langere periode.
Nederland
Ook in ons land loopt onderzoek naar het inpakken van cellen. Maar op een andere manier dan in dit Amerikaanse onderzoek. Ook gebruikten de Nederlandse onderzoekers andere cellen om te transplanteren.