1 FEB. 2013

Naaste familie van mensen met diabetes type 2 heeft zelf ook meer kans op diabetes. Ondanks erfelijke aanleg kan die kans kleiner worden door gezond leven. Patiënten willen die boodschap wel doorgeven aan hun familie, blijkt uit onderzoek door de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Kinderen, broers of zussen van mensen met diabetes type 2 hebben door erfelijke aanleg zelf ook een grotere kans op diabetes type 2. Die kans is veel kleiner wanneer iemand veel beweegt, gezond eet en een goed gewicht heeft.

Maar familieleden weten lang niet altijd dat ze deze erfelijke aanleg hebben voor diabetes type 2. Of dat ze zelf hun kans op die ziekte kunnen verkleinen. Van hun huisarts horen ze dit niet altijd omdat die vaak niet weet dat er diabetes in de familie zit.

Zorgen over familie

Onderzoeker Suzanne van Esch zag in een onderzoek dat 6 op de 10 mensen met diabetes type 2 zelf hun familieleden wel willen vertellen over hun erfelijke aanleg. Dit zijn vooral mensen die zich zorgen maken over de gezondheid van familieleden. In de meeste families wordt makkelijk gepraat over diabetes type 2 . Van Esch promoveert 1 februari aan de Vrije Universiteit op dit onderzoek.

Van Esch heeft ook gesproken met 19 huisartsen, specialisten en diabetesverpleegkundigen. Zij stonden open voor het idee om mensen met diabetes type 2 een voorlichtende rol te geven binnen hun familie. Het is dan wel belangrijk dat ze begeleiding krijgen. Ze moeten wel weten wat ze kunnen vertellen en op welke manier.


 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.