Vooruitblik op diabetesnieuws
Het nieuwe jaar is van start! Er komen weer allerlei nieuwe ontwikkelingen aan op het gebied van diabetes. We zetten er een aantal op een rij.
Niet alleen onderzoekers werken aan oplossingen voor diabetes type 1, maar ook farmaceuten en fabrikanten zijn continu bezig met het verbeteren van de huidige behandelingen en apparaten.
Continue bloedsuikermeter
Op dit moment is de LibreLink app beschikbaar voor Android, in 2017 komt hij ook beschikbaar voor Apple. Dit is de app waarmee je de FreeStyle Libre-sensor met je telefoon scant.
Roche gaat in 2017 een nieuwe continue bloedsuikermeter verspreiden in Nederland: de Eversense CGM. De arts plaatst via een kleine ingreep een sensor onder de huid die bij lage en hoge waarden een trilling geeft. Deze continue glucosemeter (CGM) wordt op dezelfde manier vergoed als de huidige CGM.
Ascensia Diabetes Care is bezig met een nieuwe bloedsuikermeter: de ContourNext One. De meter staat via bluetooth in contact met een app. De app geeft met kleuren aan of je goed, laag of hoog zit. Een extra functionaliteit is dat je je gegevens eenvoudig deelt met iemand anders.
Medtronic brengt in 2017 een nieuwe continue glucosemeter op de markt, de Guardian Connect, speciaal voor mensen die spuiten. Het is het eerste CGM-systeem van Medtronic dat in direct contact staat met een app op je telefoon. Je kunt het apparaat zes dagen dragen en je moet twee keer per dag kalibreren.
Insulinepomp
Het Nederlandse bedrijf ViCentra komt naar verwachting in 2017 met een nieuwe insulinepomp: de Kaleido insulinepomp. ViCentra heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de pomp, met keuze uit tien kleuren. Ook bijzonder is dat de pomp werkt met een los infuus. Daardoor is de pomp te dragen als patchpomp op de huid, of als losse pomp in je zak.
Ook Ypsomed komt in 2017 met een nieuwe insulinepomp: de YpsoPump. Deze pomp is klein in formaat en je kunt de pomp bedienen via symbolen.
Op dit moment zijn de Dexcom G4 en Dexcom G5 continue glucosesensoren beschikbaar in Nederland, maar in 2017 wordt de volgende versie verwacht. De nieuwe Dexcom G6 heeft veel nieuwe mogelijkheden. De sensor is langer te dragen, heeft minder vaak kalibratie nodig en is nog nauwkeuriger.
Kunstalvleesklier
Afgelopen jaar heeft het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic goedkeuring gekregen voor het eerste deel van de CE-markering. In de tweede helft van 2017 start Inreda in samenwerking met het AMC en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem met de tweede studie met 24 mensen met diabetes type 1, om de volledige CE-markering te krijgen. Inreda is met hun bihormonale kunstalvleesklier de eerste die zo ver is in de ontwikkeling. Maar er zijn wereldwijd ook andere kunstalvleesklieren in ontwikkeling.
Medtronic is continu aan het ontwikkelen en verbeteren en naar verwachting zal in de lente van 2017 de nieuwste Medtronic MiniMed 670G beschikbaar komen in Amerika. De verwachting is dat de goedkeuring buiten Amerika al in de zomer van 2017 komt. Het is nog onduidelijk wanneer de MiniMed 670G in Nederland op de markt komt. De MiniMed 670G verbindt een continue glucosesensor met een insulinepomp. Aan de hand van een algoritme geeft het apparaat automatisch insuline bij een hoge bloedsuiker en stopt het met insuline geven bij een lage bloedsuiker.
Onderzoek
Afgelopen september heeft prof. Bart Roep de eerste persoon geïnjecteerd met behandelde afweercellen om het afweersysteem bij te sturen. In 2017 gaat hij verder met zijn vitamine D trial en behandelt hij 9 patiënten. Het komend jaar gaat hij deze patiënten goed monitoren en kijken of de behandeling geen bijwerkingen geeft.
TNO heeft aanpassingen gedaan aan hun lichttechnologie om de bloedsuiker geheel zonder prikken te meten. In het tweede kwartaal van 2017 gaan ze deze lichttechnologie testen bij 60-70 mensen. Als deze resultaten positief zijn, is TNO een stuk dichter bij echt naaldvrij meten.
Dit jaar gaat het virtuele instituut RegMed XB van start. Onder leiding van prof. Eelco de Koning werken tientallen onderzoekers en bedrijven aan een therapie om mensen nieuwe, eigen, insulineproducerende cellen te geven.
In de VS
Voor wie nog wat verder vooruit wil kijken: in dit overzicht (in het Engels) zie je de hulpmiddelen en technologieën die komend jaar in Amerika worden geïntroduceerd. Het is nog onduidelijk wanneer deze hulpmiddelen en technologieën naar Europa komen.