13 JAN. 2017

Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan een draagbaar apparaat ontwikkelen waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium kunt meten of iemand diabetes type 1 of 2 heeft. 

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders leven met de dagelijkse gevolgen van diabetes type 1 en type 2. Er is ook nog steeds een groot deel dat niet weet dat ze diabetes hebben. Je kunt veel leed voorkomen en zorgkosten besparen als we in staat zijn om de ziekte in een vroeg(er) stadium te detecteren.

Eenvoudig en draagbaar

Daarom willen onderzoekers van de Universiteit Twente een goedkoop en draagbaar apparaat ontwikkelen, waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium diabetes kunt ontdekken in een druppeltje bloed. Hierdoor kan de diagnose worden gesteld door de huisarts. Ook moet het apparaat meten of iemand diabetes type 1 of type 2 heeft.

De onderzoekers gaan een chip ontwikkelen met een sensor die het bloed op drie verschillende biomarkers voor diabetes zal testen. Dit zijn stoffen die bijvoorbeeld wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte. Het apparaat moet robuust, draagbaar en eenvoudig in gebruik zijn.

Naar de patiënt

De Universiteit Twente vindt het belangrijk dat het apparaat snel bij de patiënt terechtkomt. Daarom zijn naast de onderzoekers ook bedrijven aangesloten: BioVolt, PhoeniX B.V., VTEC, Technobis en MEDLON. Met deze bedrijven is de volledige productieketen vertegenwoordigd: van chipontwerp tot de patiënt, met alle stappen daartussen.

Technologiestichting STW draagt € 235.000 bij aan het project.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.